címlap
kapcsolódó oldalak impresszum

 

ELŐSZÓ

Aere perennius – évezredek vágyott értékelése. De lehet-e ércnél maradóbb emlék, tisztelgés egy honlap? Ezt senki sem tudhatja ma még, de reméljük, hogy a Janus Pannonius tiszteletére készülő, folyamatosan gyarapodó szolgáltatás fennmarad legalább annyi ideig, mint a költő műveinek első kiadásai.

Ez a honlap annak a Janusnak állít emléket, akinek életműve mindmáig közvetíti az általa teremtett (és inspirált) értékeket, aki emberként esendő, diákként életvidám, minden szellemi és világias örömre nyitott volt, és aki költőként máig érvényes értékekről, gondolatokról beszélt.

A 2008. évi reneszánsz rendezvénysorozat zárásaként fontosnak tartom, hogy az ünneplés öröme, értékteremtő volta mellett emlékeztessem a mindenkori olvasót a humanizmus örök értékeire. Az emlékezéssel - egy életmű, egy életút mélyebb megismerésével - folytonosságot teremthetünk múlt, jelen és jövő között - immár a virtuális világ segítségével is.

Dr. Monok István
főigazgató
Országos Széchényi Könyvtár

© Orosz István, 2008

„JANUS PANNONIUS PONT HU” különösen cseng a 2008 decemberében útjára bocsátott, Janus Pannonius előtt tisztelgő internetes tartalomszolgáltatás elérési útjának elnevezése. Az első világirodalmi jelentőségű, magát humanista néven pannóniai Jánosnak hívó, latinul verselő magyar költő versei –E-digitália földjén.

A Janus Pannonius versei és a személye köré építkező multimédiás szolgáltatás azt szeretné példázni, hogy az interneten publikált, jól strukturált tartalmak a nagyközönség, a közoktatás és a felsőoktatás szereplői számára egyaránt használhatók forrásként. E virtuális kiadvány a honlap számára készült új pályaképtől Janus Pannonius latin versszövegeiig, az irodalomtörténész által jegyzett válogatott és folyamatosan frissített bibliográfiától az interneten elérhető érdekességekig, a régi Janus-szövegkiadások oldalaitól a megzenésített versekig reményeink szerint sokak számára kínál vonzó olvasni-, látni-, és hallgatnivalót.

A szerk.

ugrás az oldal tetejére

 
A Balassi Bálint Intézet honlapja Az Országos Széchényi Könyvtár honlapja Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja